Dánska odveta za čučoriedkovú zmrzlinu

Človek sa často dostane k zaujímavým jedlám úplnou náhodou, napríklad, keď dostane zaslúženú odplatu za pokus o masaker hlasového ústrojenstva nič netušiacich dánskych občanov.
Bolo to tak: sedeli sme v jednom vychytenom dánskom bare a s nami smutne posedával nemenovaný vysoký predstaviteľ nemenovanej dánskej spoločnosti. Po slovensky nevedel, tak sa nám ho v jednej chvíli uľútostilo a istá nemenovaná Zuzana naňho uplatnila beštiálnu kratochvíľu: Donútila ho zopakovať slovné spojenie čučoriedková zmrzlina. Pre cudzincov neznalých slovenčiny sa to rovná mučeniu jazyka, pier, podnebia aj hlasiviek. Nemenované veľké zviera ale na hru pristalo a niečo na spôsob čučoriedková zmrzlina aj povedalo. Ale pomsta bola krutá!

Dotyčný pán sa anjelsky usmial a vyzval nás: „Skúste povedať…“ a vydal akýsi zvuk, ktorý sa najviac ponášal na hlboké hrdelné odgrgnutie v niekoľkých slabikách. Nám neostalo nič iné, len povedať: „Hä?“ Nezvládli by sme to ani v omnoho triezvejšom stave, než sme práve boli.

Až neskôr sme sa dozvedeli, že toto slovo je Rødgrød med Fløde a označuje zaujímavý dezert. Je to ovocné želé z červených ríbezlí a malín, ozdobené šľahačkou. U Dánov sa teší veľkej obľube – nie pre samotné svoje kvality, ale nesmierne radi ním týrajú nič netušiacich inojazyčných turistov, pre ktorých je bez tréningu takpovediac nemožné zopakovať trikrát za sebou hrdelnú samohlásku „ø“, teda preškrtnuté o.

Recept na Rødgrød med Fløde je vcelku jednoduchý: zhromaždíme štyri šálky červených ríbezlí (môžete pridať aj maliny) a varíme ich v troch šálkach vody, až kým sa nerozvaria tak, že šupky zlezú a jadierka sa vyplavia. Prelisujeme morálne rozloženú masu cez plátno alebo jemné sitko, so šupkami a jadierkami sa môžeme definitívne rozlúčiť. Podstatnú masu vrátime naspäť na oheň, necháme zovrieť a pridáme jednu šálku cukru, ktorý rozmiešame, až sa rozpustí.

Pokračujeme v šálkových mierkach: trištvrte šálky kukuričného škrobu rozmiešame v jeden a pol šálke studenej vody a vlejeme do ovocného základu. A opäť miešať, miešať, až vznikajúca Rødgrød zhustne. Nalejeme do pripravených misiek, zľahka a jemne posypeme cukrom a necháme stuhnúť. Podávame so šľahačkou, čiže med Fløde.

Samotná príprava chvíľku trvá, takže počas nej sa môžete pre istotu učiť vyslovovať jej názov. V prípade, že vám osud priveje do cesty Dána, môžete si naňho nachystať pascu v podobe čučoriedkovej zmrzliny. A keď vás vyzve, aby ste zopakovali Rødgrød med Fløde, len sa s prevahou usmejete a poviete toto.


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár