ČSS 4.1: Pekné to bolo, ale…

Ani sme sa nenazdali… No, nazdali sme sa, trvalo to poriadne dlho, ale Superstar je späť. Bez akéhokoľvek prívlastku, všimnite si. Superstar už dokonca nikto nehľadá, ale napriek tomu ju tu máme.

Výrazná zmena oproti vlaňajšku prišla v podobe – potlesk, prosím – Pyca. Poviem na rovinu, on je jediným dôvodom, prečo som bol ochotný venovať nedeľný večer televízii.

Ako partnerku dostal českú modelku či missku Jitku Nováčkovú. No, čo povedať. Je to modelka alebo misska. Sympatickejšia ako katastrofa menom Zorka z predchádzajúceho ročníka. Viac schopností ako naučiť sa scenár však zjavne nemá. Napríklad nie vždy trafí dívať sa do správnej kamery.

Štvorica porotcov sa obohatila o speváčku Kláru Vytiskovú, ktorú som až doteraz nepoznal, ale celkom mi ako porotkyňa prirástla k srdcu. Zdá sa, že produkcia si rozmyslela strkať do poroty kontroverzné osoby, ktoré by sa škriepili navzájom či s finalistami.

Pozoruhodné a doteraz nekomentované je zredukovanie počtu finalistov na osem. Niečo mi hovorí, že prenosy zato kratšie nebudú. Hneď na začiatok nás osmička detvákov vystavila čomusi desivému z dielne Paľa Haberu pod názvom Príbeh nekončí. Dúfam, že to nebude tohtoročná hymna, úspešne (a bez veľkej námahy) som to vytlačil z pamäti. A to je ževraj zrecyklovaná hymna z roku 2010. To som nesledoval.

Pekná nuda, ale pekná

Ale vystúpenia jednotlivých finalistov si pamätať treba, preto nazriem do poznámok a poďme na to. Spievali sa najväčšie hity všetkých čias, no omladina si vyberala novšie kúsky (chvalabohu, žiadna Vondráčková ani Mariah Carey), ktoré si toto označenie sotva zaslúžia. Nuž ale publikum a hlavná cieľovka boli spokojné.

Barbora Hazuchová – Sia: Titanium – Barbora to v semifinále poriadne odpálila. V nedeľu večer to bolo… eee… čo to vlastne bolo? Akoby Barbora počula tú pesničku pred týždňom a rýchlo sa ju musela naučiť.

Štěpán Urban – Jason Mraz: I’m Yours – Štěpán poskakujúci po javisku v krátkych nohaviciach bol pohľad pre bohov. Aj celkovo z neho išla pohoda a počúvalo sa to celkom príjemne, aj keď nešlo o nič dych vyrážajúce.

Emma Drobná – Tove Lo: Habits – Emma je taký čertík zo škatuľky s krištáľovým hlasom. Mal som problémy udržať pozornosť na jej vystúpení, keďže tú pesničku som sotva poznal a nijako zvlášť ma nezaujala. Ale drobnej Eme tuším niet čo vytknúť.

Pavol Kovaliček – Imagine Dragons: Demons – Hurá, prvý živý prenos a normálne sme počuli vokalistov! Neobvyklé na Superstar. Paľo to odspieval solídne, súhlasne som si pokyvoval, ale podobne ako ostatné vystúpenia v daný večer, nezhodilo ma to z nôh.

Sabina Slepčíková – Meghan Trainor: All About that Bass – Postup Sabiny do finále na základe diváckych hlasov ma poriadne prekvapil. Je pekná, spieva pekne, ale nečakal som, že by bola miláčikom publika. Sabina sa na pódiu pekne odviazala, až som ju takmer nespoznal. Pripadalo mi však, že na začiatku bola skvelá a potom stratila pajšel či čo a prestalo ma to baviť.

Daniel Křižka – James Blunt: You’re Beautiful – Keď ohlásili, čo bude spievať, až som zamrkal. Ako má ten barytón so sklonmi k basu zaspievať tú umňaučano-ukňučanú vec? A dobre, ako sa ukázalo. Klára to zhodnotila rovnako, aj s tou nevraživosťou voči Bluntovi.

Veronika Danišová – Alicia Keys: No One – Ako môže rozprávať tým plechovým, piskľavým hlasom a spievať nádherne otvoreným mezzosopránom? Zvláštne. Ale opäť: nie až tak, aby ma to dostalo do kolien. Obávam sa, že v tomto ročníku to bude opakovaná ponosa: pekné, ale nič vzrušujúce.

Dalibor Slepčík – Michael Jackson: Billy Jean – No, predsa sa našiel hit z minulého storočia. V nižších polohách sa Dalibor strácal, zrejme zaskočený, že aj takto hlboko vie ísť, ale sa tam nevie ešte pohybovať. A stále sme tam, kde predtým: fajn, ale…

Miscellaneous Thoughts

    • Coca Cola a Kinder čokoláda sú vycapené priamo na javisku, ale zatiaľ sa mi vidí, že product placement nie je taký agresívny ako v predchádzajúcom ročníku.
    • Zato okolitá neustále opakovaná reklama na Telekom vo mne vzbudzuje vražedné chúťky.
    • Vizuálny hlod večera: Klárine náušnice.
    • Superstar sa postarala o dojímavé znovunájdenie stratenej matky Dana Křižku. Emócie! Mohli si to odpustiť, topil som sa v rozpakoch.
    • Kto bol ten Pavel Calta (?) s gitarou a prečo tam spieval? Ale bolo to veselé, buďme spravodliví.

Nenaplnený prísľub

Tak aby sme zhrnuli všetkých osem hodnotení: nebol to žiaden prúser, nebola to žiadna sláva. Neudelili sme Katastrofu večera. Žiadne z vystúpení neoslnilo. Na jednej strane je fajn, že sa nám podarilo vyhnúť hrôzam typu Šeps alebo Konrád. Na druhej strane – na čo sa tešiť? Je pravda, že ktokoľvek môže prekvapivo zabrať. A dúfam, že sa toho dočkám. Inak to bude sakramentská strata času.

O to viac, že iste neušlo vašej pozornosti, že nemáme vyhodnotenie súťaže o Hlod večera. Nebolo z čoho vyberať. Snáď sa o týždeň účinkujúci trochu preberú.

Témou nasledujúceho večera budú filmové hity, ale už sa v ňom nestretneme s Danielom Křižkom. Ten si odniesol neslávne prvenstvo premiérového vypadnutého. Osobne ma to celkom mrzí, lebo bol zaujímavý a jeho typ hlasu nie je v Superstar bežný. Čakal som, že sa od neho ešte niečoho pekného dočkáme.

Jeho vypadnutie ma aj celkom prekvapilo, keďže som si bol istý, že jeho uprený pohľad do kamery mu zabezpečí viac hlasov ako zvláštnej Barbore. Obzvlášť, ak sme zvyknutí, že prvé vypadávajú Slovenky.

Nuž, tak aspoň že sa Superstar nezvrhla do absolútnej predvídateľnosti.


Pridaj komentár