ČSS 4.3: Porota zasahuje

Počet finalistov sa nám doteraz úspešne redukoval. Pozor, spoiler: minulú nedeľu sa tak nestalo. Témou kola boli české a slovenské hity, a okrem sól v rodnej reči sme sa dočkali aj duet. Čo spôsobilo, že som bol úplne dezorientovaný a strácal som prehľad, kto vlastne už spieval a kto nie.

Ale najprv sme prečkali Martina Chodúra s jeho verziou Žít od Karla Gotta. Úmysel bol asi dobrý, ale vzhľadom na Gottov zdravotný stav to vyznelo skôr rozpačito. Obzvlášť keď Chodúr neudržal rovný tón na dlhšie ako sekundu, čo ma dosť rušilo.

Ale Chodúra by sme nemali hodnotiť, tak poďme na hodnotenie finalistov.

Tichá a výpadky

Veronika Danišová – Miro Žbirka: Atlantída – Tak ako minule, Veronika si vytiahla Čierneho Petra v podobe nedobrého podkladu, tentoraz uponáhľaného aranžmánu. Začala šeptom, pokračovala pridusenými hĺbkami a potom sa vďaka predčasnému potlesku dojala, rozsypala na prach, zmĺkla a horko-ťažko stihla posledné dva verše. Porotcovia ju učičíkali, zrejme aby sa nepoložila na zvyšok show. Mňa to neoslovilo.

Emma Drobná & Štěpán Urban – Xindl X & Mirka Miškechová: Cudzinka v tvojej zemi – Mohlo to byť fajn, ale Emmu som sotva počul a už vôbec jej nič nerozumel. Ale hlasy im išli spolu pekne. Len sa mi zdalo, že nemali čas si to nejako poriadne natrénovať. Akoby v tom plávali a až na javisku si uvedomili, že zanedbali prípravu.

Pavol Kovalíček – Na skle maľované: Zbohom buď, lipová lyžka – Alebo Lipová liška v Paľovom podaní, čo bratov Čechov muselo neskutočne zmiasť. Pavol si vybral umne, pretože jeho temná folklórna minulosť mu v tomto výrazne pomohla a bol vo svojom živle. Vypadol mu text, ale nenechal sa tým rozhodiť. A dobre to vypálilo.

Sabina SlepčíkováKleopatra: Teď královnou jsem já – Ach jaj. Toto nebola kráľovná, toto bola verná otrokyňa, ktorá si v čase neprítomnosti svojej panej skúša jej šaty a árie. Nedostatok pajšľa si Sabina snažila kompenzovať mikrofónom divže nie vrazeným do úst. Nepomohlo. Nemastný a neslaný výkon v impotentnej pesničke.

Štěpán Urban – Lucie: Chci zas v tobě spát – Ako zvonenie do mobilu si to asi nedám, ale Štěpán to dal pekne. Akurát by si mal dať pozor na výraz tváre, keď ho porotcovia začnú hodnotiť. To je ešte vyšší level ako vystrašený srnček vo svetlách reflektorov auta, to už bol priam vydesený zajac, na ktorého sa rúti stíhačka.

Veronika Danišová & Dalibor Slepčík – Karel Gott & Darina Rolincová: Zvonky štěstí – Ježiši, toto bol koho nápad? Lebo finalisti sa priznali, že to oni neboli. Paradoxne, Veronika bola odviazanejšia a bez tlaku jej to spievalo dobre. Dalibor zase nezadržiteľne mutuje, na čo si vybral sakramentsky nevhodný čas, vo finále speváckej súťaže. Nuž, čo dodať, dokopy to bolo roztomilé, a teraz na to čo najrýchlejšie zabudnúť.

Emma Drobná – Jana Kirschner: Pokoj v duši – No a toto bola zase trefa vedľa. Emma na mňa pôsobila akosi nesústredene a bez nálady. A rovnaký vplyv to malo aj na mňa. Ono sú pesničky, ktorých je lepšie sa nechytať. Alebo bol na vine zvukár, lebo publikum aj porotcovia boli spokojní.

Sabina Slepčíková & Pavol Kovalíček – Martha & Miro Žbirka: Čo bolí, to prebolí – Toto Sabine išlo viac ako košatá ária a mala by si z toho vziať ponaučenie. A ešte prestať dovzdychávať konce slov. Pavol by zase okamžite mal prestať hovoriť „ťie“, lebo za seba neručím. No a spoločne to bola minimálne čiastočná Sabinina rehabilitácia.

Dalibor Slepčík – Michal David: Pár přátel stačí mít – Zhovadilosť vo výbere pesničiek nebrala v nedeľu konca. A podobne ako v Emminom prípade, aj Dalibor mi pripadal nezaujatý a bez snahy. A to si pritom tú pesničku vybral sám, skôr by som čakal, že v tom má zase prsty tatko, ale nechce sa mi ani len dokončiť vetu, pretože ma to brutálne nudilo.

Miscellaneous Thoughts:

    • Klára sklamala, nezaodela sa do ničoho, čo by jej zabezpečilo titul Vizuálneho hlodu večera.
    • Myslím, že už môžeme radostne skonštatovať, že tento rok sme sa hymny nedočkali.
    • Pali ma začína znepokojovať, zase mu vypadlo meno, tentoraz Emmino.
    • Marta prirovnala Paľa Kovalíčka k surovému steaku a že ho žerie. Záver: Marta žerie surové steaky.
    • Folklórny súbor Jánošík holt nie je SĽUK, ale tak dobre.
    • Pycov Hlod večera: „Ježko v klietke“ znie ako konzervatívny pokus o sexuálnu výchovu.
    • Pohľad na video vyletneného Michala Davida s ladne preloženými nôžkami mi privodil nočné mory na najbližšie tri mesiace.

Posledné slovo poroty

Mládežníci dostali ešte možnosť sa vyblázniť na cigánsky čardáš v podaní IMT Smile (áno, je mi jasné, ako to vyzerá, ale v tejto fáze ma už nič neprekvapí) a išlo sa vyraďovať. A na moje veľké prekvapenie vypadol Štěpán Urban. Vie mi niekto vysvetliť, kto hlasuje za Sabinu a prečo?

Ale v tej chvíli zasiahol hlas Boží, hlas Haberov. Po skutočne bleskovej porade porotcovia vytiahli svoj posledný tromf, divokú kartu a vrátili Štěpána do hry. Nebudem s nimi polemizovať, keďže som súhlasne prikyvoval. Štěpán tak možno bude mať výhodu, ktorá svojho času posunula Haricha o dve kolá, keď sa zmobilizovali jeho fanúšikovia.

Hity podľa vlastného výberu (ak som správne počul Pyca cez rev publika) si tak na budúci týždeň zaspievajú opäť v šestici. Ale keďže porota jedného finalistu pridala, domov sa poberú dvaja. S napätím budeme čakať, či to Štěpán ešte jedno kolo ustojí.


Pridaj komentár