Taliansko po ázijsky

Je to neuveriteľné, ale až teraz som si uvedomil, že pri našich kulinárskych tipoch, nápadoch a pozorovaniach sme vynechali cestoviny! Priam ma šokovalo, že potrava taká nekonečne variabilná a vo väčšine prípadov na zbláznenie chutná, ešte u nás nedostala miesto. Treba to okamžite napraviť, rozhodol som sa, a vybral jeden recept, ktorý je originálny, netradičný, trochu šokujúci, a predsa nečakane chutný. Dámy a páni, medzi vás prichádza zástupca čínskej kuchyne, cestoviny s arašidovou omáčkou! (zaznie gong ako vystrihnutý z čínskej národnej filharmónie)

Talianske špagety a čínska omáčka sa môžu bez ostychu skrížiť v našej stredoeurópskej kuchyni, nech hoci Slotu trafí šľak. Cestoviny sú cestoviny, takže môžeme zvoliť ľubovoľný druh, a to vrátane ryžových (aj keď tie mi skôr chutia s mäsom). Na prípravu cestovín nepotrebujete žiaden osobitný kumšt, skrátka ich upravte tak, ako ste zvyknutí a ako vám vyhovujú.

Avantgarda prichádza v podobe omáčky. K nej potrebujeme vodu, väčší balíček pražených arašidov, mixér, jeden menší pór alebo zväzok jarnej cibuľky. Vhodnou, ale nie nevyhnutnou prísadou je tavený syr v ľubovoľnom, ale rozumnom množstve.

Malé množstvo vody vlejeme do mixéra, zapneme a postupne prisýpame arašidy, prípadne prilievame vodu. Výsledkom tohto snaženia má byť hladká kaša. Týmto by sme teoreticky mohli skončiť, omáčka je v podstate hotová, ale uznajte, že na naše pomery je to málo sofistikované, takže pokračujeme v príprave.

Pozorným okom určíme póru alebo cibuľke belšiu a zelenšiu časť a oddelíme ich od seba. Belšiu časť pokrájame a veľmi zľahka a jemne prismažíme. Pozor pri tejto operácii, toto jedlo sa rozhodne zaobíde bez hnedej cibule! Preto dlho neváhame a na syčiacu cibuľku či pór pohotovo vykydneme zmixovanú kašu. Nášmu čínsky prižmúrenému oku neujde, že omáčka nie je taká hladká, ako by sa nám páčilo. Preto po zohriatí (miešať, miešať, miešať!), keď omáčka začne bublať, v nej môžeme rozpustiť jeden syr, najviac sa osvedčujú roztierateľné druhy z rodu syrokrémov.

Keď sa v bublajúcej mase stratí aj posledný dôkaz existencie syra, omáčka je hotová. Štedro jej nakydáme na žiadostivo čakajúce cestoviny a hotové jedlo dekorujeme nasekanou zelenšou časťou použitej cibuľoviny. Varovanie: táto omáčka je nielenže prekliato dobrá, ale je aj značne kalorická a nečakane sýta. Za to obžerstvo to však určite stojí. Dobrú chuť! (zaznie hudobný motív, akoby sa prišla najesť celá čínska filharmónia osobne)


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár