Prípad vreštiaceho kuraťa

Sebakriticky si uvedomujem, že rubrika Jedlo doteraz trestuhodne obchádzala mäso. Neviem, prečo. Úprimne – napriek deklarovanej láske k marcipánu som tiež z tých, ktorí prudko závideli Magde Pavelekovej jej narodeninovú tortu zloženú zo stovky rezňov. A to mäsu zo štvornožcov príliš neholdujem. Preto aj dnešný kultúrny tip do kuchyne bude z hydinovej ríše, a to priamo zo zdanlivo obyčajného kuraťa. Toto však nebude obyčajné, ale vreštiace kura.

Kým sa k jeho uvrešťanosti dostaneme, najprv upozornenie: budete potrebovať zázvor, čiže ďumbier a kurkumu. To ja len tak, pretože väčšinou sa v slovenských domácnostiach tieto koreniny až tak bežne nevyskytujú. Pravda, pokiaľ vy alebo váš najčastejšie variaci rodinný príslušník nie ste posadnutí experimentovaním. No a teraz už pekne po poriadku. Ďalšie upozornenie: s prípravou začnite deň pred plánovaným podávaním, najneskôr v príslušný deň ráno.

Ulovíme kura, ktoré zabijeme, necháme stiecť z krvi, vypitveme a očistíme. No dobre, môžete použiť aj kurča z obchodu… Naporcujeme nebohé zviera na obvyklé kusy, akoby sme sa ho chystali piecť. Čo sa ale nechystáme, ale kura o tom nevie. Nechajme ho v blaženej nevedomosti a začnime pripravovať vrešťavú zložku jeho ďalšej inkarnácie.

Vezmeme jednu fakt veľkú cibuľu, ktorú očistíme a postrúhame. Znie to síce ľahko, ale prelejete pri tom potoky sĺz, obzvlášť keď je to skutočne echtovná cibuľa. Doplníme si tekutiny stratené vyplakaním a očistíme zhruba polovicu hlavičky cesnaku. Strúčiky prelisujeme a pridáme do postrúhanej cibule. Pridáme trochu oleja, soľ (množstvo podľa vlastného uváženia), dve-tri čajové lyžičky kurkumy a jednu necelú lyžičku zázvoru. Zamiešame.

Nič netušiace naporcované kura vzápätí dôkladne obalíme vzniknutou masou. Ak nám vreštiaca zložka ostane, čo je pravdepodobné, na záver ňou zakryjeme kura zvrchu. Dôkladne uzavretú nádobu s naloženým kuraťom odložíme do chladničky a necháme marinovať najmenej dve hodiny. Samozrejme, že čím dlhší čas strávi nešťastná hydina v objatí cibule, tým lepšie.

Po marinovaní rozohrejeme na hlbokej panvici olej, na ktorý začneme opatrne klásť kura – od cibule ho samozrejme nečistíme, čo pri vyberaní spadne, nech spadne, ale to na kurati sa musí prepracovať až do hrnca. Spražíme kuratenko na oleji, podlejeme vodou a necháme dusiť. Ďalšia verzia navrhuje naložené kurča rozložiť na pekáči a piecť. Čo tiež nemusí byť márne, nechám to na vás.

Kurča po udusení/upečení podávame s bielou ryžou, na ktorej jasne uvidíme, prečo sa toto kura volá Vreštiace. Kurkuma totiž oleju dodá poriadne nahlas krikľavý odtieň žltej. Vizuálny zážitok však upadne do zabudnutia pri ochutnaní tohto chuťovo veľmi výrazného zástupcu hydiny. Ostáva dodať len jediné: Dobrú chuť!


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár